Coca de jonquillo i verdura

Per a la massa:

Ingredients: Un tassó d’aigua tèbia. La mateixa mida que l’anterior, però d’oli d’oliva de 0,4 graus. La mida d’oli és sempre inferior a la mida d’aigua. És totalment a ull, així que podeu comptar que si el tassó és de 30 cl, la quantitat d’oli haurà de ser d’uns 20 cl més o manco. Afegim saïm reblanit (no fos) o mantega. La quantitat és aproximada, però poden ésser més o menys dues cullerades grossetes o uns 25 grams. Un ou sencer fora batre. Una nou de llevat premsat (solen ésser uns 20 grams) i farina de blat (de la vermella). La farina haurà de ser també a ull, però podem dir que és poc més de mig quilo.

Com fer-la:  Començarem per abocar la farina en un gibrell (llibrell, brullola o ribellet), aproximadament mig quilet, sabent que n’haurem d’afegir més de segur. La farina, si no s’indica el contrari, s’ha d’abocar fent una muntanya amb un forat al centre, a mode de volcà, just al bell mig del qual hi tirarem els altres ingredients. A continuació afegim l’oli, l’ou, el saïm (una mica de sal si no feim servir mantega salada) i l’aigua una mica tèbia amb el llevat fos a dintre. Començam a pastar. Amb els dits anem desfent les traces de saïm i fent la pasta. Quan ho tinguem tot ben lligat, hem d’afegir farina fins que la pasta es desferri dels dits i no quedi enganxada dins el ribell. La deixarem tovar durant tres quarts d’hora o una hora. No cal que pugi molt, basta que es mogui una mica. Si és estiu la massa tova molt abans. Si és hivern i a més fa fred, podem deixar-la tovant davora la xemeneia o al costat del forn si aquest està calent. Això sí, tapada i amb un pedaç blanc al damunt per evitar que es taqui o entrin insectes. El càlcul del temps de tovar també és a ull. L’idea és que la pasta comenci a fermentar.

En haver passat el temps, tornarem a fènyer la pasta per a rompre el tou i davallar-li el volum. De seguit podrem estendre la massa damunt la llauna de ferro; podem fer-ho amb les mans. Hem de procurar que la gruixa sigui ben fina però no trencadissa. També hem de procurar que en arribar als cantons de la llauna, tot revoltant la massa, aixequem petits merlets a mode de torrelló. Amb el forn ben calent, podrem ficar-la durant uns 40 minuts (dependrà del què hi posem al damunt) i treure la llauna en veure que els cantons estan ja torradets.

Pel cobriment de jonquillo amb verdura:

Ingredients: Mig quilo de jonquillo (si aquest és molt car es pot substituir per cabota o cabotí, que és molt més econòmic) ben net i fresc, dos grells, un quart de manat de julivert capolat ben menut, dos allets fora l’ull central, un ou sencer, sal i pebre bo. Un manat de bledes fresques, netes i tallucades a la juliana ben petita i fina, dos grells tallats molt menuts mesclats amb les bledes, ben salpebrat i trempat d’oli d’oliva i pebre bord (que pot ésser una mica coent, només dolç o bé mesclat). També una tomàtiga d’amanida a rodanxes per a disposar per damunt de la coca una vegada acabada.

Com fer-la:  Quan tinguem la pasta estirada a dins la llauna, estendrem per damunt i cobrint tota la superfície, el jonquillo al punt de sal i pebre bo, trempat amb els grells, els alls, el julivert i l’ou batut. Nivellarem per a què quedi tot ben escampat i en haver-ho fet hi posarem al damunt les bledes tallucades i trempades. Coronarem amb rodanxes de tomàtiga d’amanida pel damunt amb un polsim de sal i oli d’oliva i ho durem al forn que ja haurà d’estar calent prèviament. Ha d’estar a uns 170 graus i enfornar-se durant quaranta-cinc minuts fins veure que els cantons de la coca estan ben torrats. Per mor de l’aigua que fa la verdura, el peix i el tremp, hem de vigilar els temps de cocció i intentar que no quedi el centre de la coca reblanit. Ho podem aconseguir jugant amb la temperatura. Si en haver passat els quaranta-cinc minuts veiem que el centre de la coca està una mica bla, podem baixar la temperatura a 150 graus i enfornar-la vint minutet més. Bon profit!

Imatgefoto copiafoto copia 2

 

Anuncis

2 thoughts on “Coca de jonquillo i verdura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s